Debatteren binnen een denkbeeldige, toneelmatige situatie, en zo vrij de gedachten laten stromen en met elkaar nieuwe, frisse ideeën laten ontstaan over de zorg. Dat was, kort gezegd, het concept van het theaterseminar Voorstelling van Zaken. Een aantal prominenten uit de zorgwereld werkten mee, waaronder Pauline Meurs, Alexander Rinnooy Kan en Wim van der Meeren.
Acteurs Loes Luca en Pierre Bokma zetten telkens een situatie uit de zorg neer, waarna de prominenten als zichzelf maar binnen de acteersituatie doordiscussieerden over het vraagstuk dat daarin centraal stond. Het was aan Godelieve van Heteren, directeur van het Rotterdam Global Health Initiative, om die discussies richting een oplossing te loodsen.
Het viel in het begin voor de groep nog niet mee om hun formele rol uit het dagelijks leven los te laten. De systeem- en beleidstermen rolden moeiteloos over de tongen. Gaandeweg echter ging het de ‘spelers’ beter af en werden ze personen die betrokken waren bij de patiënt, de artsen en het ziekenhuis uit de casussen. Daarmee kwam ook de vrije ideeënvorming beter op stoom.
‘Huiswerk voor ieder van ons’
Zoals in het debat over de extreme regeldruk. Het dramatische gegeven: Een chirurg stopt ermee omdat de regeldruk zo is opgelopen dat hij meer tijd kwijt is aan registreren dan aan patiëntenzorg. Hij is niet de enige die in opstand komt. Er is een grote staking uitgebroken en de prominenten wordt gevraagd om minister Schippers van munitie te voorzien om de stakers tegemoet te komen.
‘We noemen 2015 niet meer het jaar van de transparantie!`riep bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van CZ. Daar konden veel anderen zich in vinden. Niet omdat transparantie fout is, maar omdat transparantie steeds meer verworden is tot het afvinken van lijstjes en eindeloos registreren.
‘Maar dat gaan we positief insteken,’ voegde Pauline Meurs, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en hoogleraar aan het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg, eraan toe. ‘De minister gaat zeggen: “‘2016 wordt het jaar van het vertrouwen”. En we moeten af van het jij-bakken. Want veel regels worden ook bedacht door de wetenschappelijke verenigingen zelf. Die komen heus niet allemaal van het Ministerie. Er is huiswerk voor ieder van ons.’
Bestuurlijke bescheidenheid
Carina Hilders, gynaecoloog en directeur Medische zaken bij het Reinier de Graaf Gasthuis, wilde het kind niet met het badwater weggooien. ‘Registraties, kwaliteitsindicatoren, et cetera, ze hebben wel degelijk hun nut gehad. Laten we dat niet vergeten. Het is alleen wat doorgeschoten.’ Oud-IGZ inspecteur Gerrit van der Wal herinnerde iedereen nog eens aan het belangrijkste doel van registraties: ‘Het staat in dienst van goede patiëntenzorg en een goede overdracht.’
Waarna ‘conlusionist’ Alexander Rinnooy Kan het als volgt samenvatte. ‘Het woord vertrouwen is hier denk ik op zijn plaats. Dat vraagt ook om enige bestuurlijke bescheidenheid. Aan die cultuurverandering moeten we werken. Erken dat dingen wel eens fout kunnen gaan. Verder is het bij bepaalde informatie misschien voldoende om die eenmaal per jaar op te vragen in plaats van eenmaal per maand. En kijk eens of je een oude regel af kunt schaffen wanneer je een nieuwe invoert.’
Skipr 99
Na dit theatergedeelte attendeerde Skipr hoofdredacteur Ruud Koolen de aanwezigen op de Skipr 99, de lijst van meest invloedrijke mensen in de zorg. Die was die dag gepubliceerd in het nieuwe Skipr Magazine. Op nummer 1 staat Pauline Meurs. Zij is daarmee tevens de eerste vrouw sinds het verschijnen van de lijst die de nummer 1 positie bekleedt. Wim van der Meeren staat op nummer 2. Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het AMC, maakt de top 3 compleet.
Voorstelling van Zaken werd georganiseerd door bureau Van de Beek & Van Basten Consult
www.vandebeekvanbasten.nl